13 Mayıs 2014 Salı



Mikro Fiber Donatı - Saha Betonu  




     Günümüzün şartları ve tüketim toplumunun bir aksiyonu olarak endüstriyel yapılar ve üretim tesisleri inşaatları  büyük bir pazar oluşturmaktadır. 

Yapıların tabanını ve etrafını oluşturan alanları inşaa etmenin farklı yolları vardır. Kilit parke ve asfalt bu üretimi yapabileceğimiz materyaller olsada fiyat ve mukavemet açısından  çimento bazlı saha betonu en rantabıl seçenektir.

Saha betonunu uygulamanın incelikleri ise şöyledir ;

Bitkisel toprağın alındığı zemin dolgu malzemesi ( ince mıcır ) ile dolgu yapılarak kompaktör yardımı ile ıslatılarak sıkıştırılmalıdır. Hazırlanan zeminin donatısı yakın geçmişe kadar hasır çelik ( çesan ) ile yapılmaktaydı , hasır çelikler sıkıştırılmış zemine değmeyecek şekilde pas payı bırakılarak yapılacak alana yerleştirildikten sonra alan için kalıp oluşturma işlemi örnek olarak 15 cm. lik alan için tercihen alüminyum kalıp ile yapılmaktadır. 

Hasır çelik sağlam olsa bile betonun sadece bir kısmına temas etmektedir ve esnekliği yoktur.

Konu başlığımız olan mikro fiber donatı ise betonun içine m3 başına  4 kg. gelecek şekilde homojen bir şekilde karıştırılır. Bu karışım yapılacak saha betonunun her alanına donatı sağlamış olacak ve aynı zamanda esneklik kazandıracaktır. Mikro Fiber Donatı yapılan bütün testlerde ise hasır çelik ile yapılan zeminlerin mukavemet oranlarının üstüne çıkmıştır.

Saha betonlarının en büyük sorunu olan çatlakları tarihe gömen bu ürün  ne yazık ki  şu an için ülkemizde henüz üretilmemektedir. 

Biz ACA İnşaat olarak bu uygulamaya  başladık. Değişen dünya ve değişen inşaat teknolojilerinin hayatımızı kolaylaştırırken bizlere insanlığımızı unutturmaması temennisi ile hepinize yazımı okuduğunuz için teşekkür eder. Saygılarımı sunarım . 


Ahmet ACAROĞULLARI 

ahmet@acainsaat.com.tr

www.acainsaat.com.tr

www.weber.com.tr

www.forta.com.tr